REACȚIA Comisiei Europeane la acuzațiile Monei Pivniceru: „Obiectivele MCV sunt clare, iar raportul pe Justiție a fost aprobat de România”

REACȚIA Comisiei Europeane la acuzațiile Monei Pivniceru: Obiectivele MCV sunt clare, iar raportul pe Justiție a fost aprobat de România
Publicat: 21/03/2013, 16:49
Actualizat: 12/05/2015, 07:21

Comisia Europeană răspunde acuzațiilor formulate de ministrul Mona Pivniceru la adresa Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mona Pivniceru a declarat că MCV-ul nu are obiective și criterii clare și că de la an pentru România se adaugă noi condiționalități.

Într-o declarație de presă remisă gândul, Comisia Europeană spune că mecanismul are criterii și condiționalități clare de care România a fost informată încă de la implementarea MCV-ului. Comisia a mai transmis că ultimul raport pe Justiție a fost aprobat în Consiliul Uniunii Europene chiar cu votul României.

Ministrul Justiției Mona Pivniceru a declarat, după ședința de Guvern de miercuri, 20 martie, că statul român va cere Comisiei Europene refacerea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mona Pivniceru a precizat că, pe viitor, raportul pe Justiție ar trebuii să analizeze doar impactul noilor coduri, cel Penal și cel de Procedură Penală.

Pivniceru a criticat Mecanismul de Cooperare și Verificare și a declarat că a fost modificat în permanență de Comisia Europeană, fără a consulta Guvernul României. Mona Pivniceru susține că analizele Comisiei Europene nu ar avea la baza criterii clare. Ministrul Justiției a prezentat la Guvern propria analiză a MCV.

Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat că MCV are stabilite criterii extrem de clare și că pe viitor vor fi urmărite aceleași patru condiționalități.

„Comisia a luat notă de memorandumul legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare adoptat ieri de guvernul României. Comisia va continua să asiste guvernul României în eforturile de îndeplinire a celor patru condiționalități agreeate în momentul întrării în Uniunea Europeană. Obiectivele MCV sunt clare iar Decizia care a stat la baza mecanismului include benchmark-uri clare care să ajute la evaluarea progreselor realizate în România”, a declarat Mark Gray pentru gândul.

„Raportul pe Justiíei are la bază o interpretare imparțială și corectă a situației din Români”

Reprezentantul Comisiei mai arată că rapoartele pe Justiție emise în baza MCV sunt obiective și corecte. De altfel Mark Gray a mai precizat că ultimul raport a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene pe 11 martie iar delegația României a votat pentru aprobarea concluziilor din acest raport. Mai precis pe 11 martie Consiliul Afaceri Europene a aprobat propria analiză a raportului pe Justiție emis de Comisia Europeană la începutul anului. La ședința Consiliului a fost prezent ministrul de Externe, Titus Corlățean.

„Comisia este sigură pe concluziile din raportul pe Justiție, concluzii bazate pe o analiză atentă și pe o interpretare imparțială și corectă a situației din România. Consiliul (Consiliul Uniunii Europene) a susținut în totalitate rapoartele emise de Comisia Europeană din 2006 și până în prezent. Cele mai recente concluzii ale Consiliului adoptate pe 11 martie în unanimitate, inclusiv prin votul României arată următoarele: >”, a mai precizat Mark Gray pentru gândul.

Ministerul Justiției a prezentat public concluziile unei analize a modului în care a funcționat MCV-ul. În acest raport se meționează că partea de cooperare din MCV nu a funcționat pe deplin. Comisia Europeană susține că a colaborat cu autoritățile din România pe MCV, iar țara noastră a obținut finanțări substanțiale pentru sistemul judiciar.

„Comisia Europeană a colaborat cu toate guvernările din România atât pe partea de verificare cât și pe cea de cooperare din mecanism. Acestă interacțiune a fost esențială în realizarea progreselor consemnate în rapoartele pe Justiție. România a beneficiat de contribuții substanțiale din bugetul UE pentru a susține măsurile luate în sistemului judiciar și interne atât faza preaderare cât și după acestă perioadă. Comisia va continua acestă abordare și în același timp se va asigura că toate angajamentele făcute sunt îndeplinite”, a declarat Mark Gray

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×